torsdag 28 april 2016

Avskedets stund

Jaha, då var terminen nästan slut. Detta blir mitt sista inlägg i denna blogg.

Jag har aldrig bloggat förut och det var en helt ny värld som öppnades. Det är tur att jag har klasskamrater som är vana vid det så att jag har kunnat rådfråga någon när det körde ihop sig för mig. Ibland har jag lyckats lista ut det själv men när det inte funkar är det skönt att ha någon att fråga. Så är det också i förskolan för både pedagoger och barn. Någon med mer kunskap blir en stöttepelare i ens eget lärande. Tänk vilken tur att vi är bra på olika saker!

Att skriva ner mina upplevelser och tankar har gjort mitt lärande tydligare för mig. Jag känner att jag har mer kunskap inom estetiska lärprocesser och därmed vågar jag använda det i min yrkesroll. Självklart behöver jag träna mer på alla dessa områden men med tid och erfarenhet kommer jag känna mig mer säker och därmed testar jag mer. Jag har inga förväntningar på mig själv att allt ska vara perfekt men samtidigt vill jag känna mig nöjd med de aktiviteter jag gör. Jag tror att både jag och barnen gynnas av att jag är ärlig med att jag inte kan allt. Då blir vi mer jämlika och kan testa oss fram tillsammans.
Jag tycker det var synd att vi inte hade alla wokshops innan vi gick ut på vfu. Det fanns så mycket jag ville testa efter varje workshop! Detta var en av de roligaste kurserna under utbildningen. Jag hade velat ha den tidigare i utbildningen. Jag känner att alla estetiska områden får med andra ämnen som till exempel matematik, språk, miljö, demokrati, samspel, motorik och problemlösning. Det är alltså inte bara ett skapande av föremål eller teckningar utan ett lärande för livet!

Jag tackar för att du har läst min blogg och hoppas att du har fått några idéer att använda dig av!


/Helena


onsdag 27 april 2016

Världskulturmuséet

Muséet ligger i Göteborg bredvid Universeum, bakom Liseberg.

Utställningen heter Tillsammans och är mest riktad till barn men passar alla åldrar tycker jag.
Den handlar om gemenskap och känslor och berör alla åldrar och olika delar av livet. Alla kan känna sig ensam någon gång i livet precis som man kan känna glädje över att höra ihop med någon. Där spelar åldern ingen roll utan alla har känslor. I utställningen finns aktiviteter för alla åldrar men kanske framförallt för barn. Man kan klättra, ligga på en mjuk soffa eller krypa in någonstans och utforska. Det fanns många digitala områden och det tycker jag är en modern och rolig tankegång på ett museum.

Innan man gick in på utställningen fick alla ta av sig skorna. Tanken verkade vara att man ska kunna uppleva med alla sinnen, inklusive känna med fötterna. Jag gillar den tanken, det blir en så mycket tydligare upplevelse då. Det fanns till exempel en stor skärm där man kunde välja dans från olika länder. I utställningen fanns det också föremål från olika tider och länder. Det fanns också tillfälle att experimentera med ljus och skuggor om man ville.

I läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010) kan man läsa:

"Förskolan ska stäva efter att varje barn känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer".

Jag tilltalas av att barn och vuxna kan utforska tillsammans och att man får en inblick i material och föremål från andra tider och länder. Det är inte säkert att barn får se det någon annanstans.
Hade jag varit barn hade jag definitivt velat vara där i flera timmar och leka och utforska. Som pedagog är det tacksamt att ta med barn dit. Det blir inte bara en upplevelse att få se och testa utan man får matematik, språk och fysik på samma gång. Denna utställning tycker jag absolut en förskola ska besöka och jag blev inspirerad till att ta med mina egna barn dit.

Vilken förmån det är att kunna besöka ett museum. Fler förskolor borde ta vara på denna förmån. Jag menar inte att hela avdelningen ska gå samtidigt för det kan vara svårt rent praktiskt. Dock borde det gå bra att gå i olika omgångar.

Museum är ett roligt och lärorikt ställe att utforska!




Källförteckning

Läroplan för förskolan Lpfö98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: skolverket. Tillgänglig på internet: http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FBlob%2Fpdf2442.pdf%3Fk%3D2442