Cathrine Berg (1) berättade att innan tråd användes hade man senor från djur för att sy kläder etc. Hon berättade vidare att linne fanns i Egypten redan ca 5000 f.kr och att bomullen kom på 1800-talet. På 1700-talet användes ull till vardagsbruk och linet var för vävnader. När jag gick i skolan fick vi lära oss om slaveriet som följde i bomullens spår. Jag hoppas barnen i dagens skola också får lära sig detta och att dagens tillverkning kanske inte har förändrats så mycket i vissa länder.
Jag vävde för första gången idag. Det var lite lurigt innan jag hittade tekniken. Här kan man tänka återbruk. Man kan väva med gamla kläder, plastpåsar etc. Det går även att sätta ihop en ram av pinnar och fästa den på väggen ute eller inne på förskolan. Då kan barnen väva när de vill och sitter ramen ute kan de väva med gräs, kvistar, löv eller vad de kan hitta.
Eftersom jag aldrig vävt förut hade jag lite svårt att byta väft (det material jag vävde med) o att veta hur man tar ut väven ur ramen. Det var dock roligt att göra och jag förstår varför barn gärna sitter med det. Det jag har sett av vävning ute på förskolor eller fritidshem så är barnen inte med på alla steg i processen. De vuxna fäster varp, byter väft, avslutar och plockar loss väven. Jag känner att det kan väl barnen också få göra. Om man visar någon gång hur de ska göra så tror inte jag att det är stora problem för barnen att klara det själva. Om de är med på alla steg så känner de sig förmodligen mer delaktiga och stolta över sin väv. Det är likadant med andra textila områden. Ska barnen brodera så är det pedagogerna som trär tråden. Jag tror att barnen kan det själva om vi ger dem tid att lära sig.
Björkdahl Ordell, Eldholm och Hagstrand-Velicu (2010) menar att barnen tränar på jämförelseord och lägesord när de tillverkar sin egen väv. Till exempel längd, bredd. storlek, på, i med mera. Alltså ett bra tillfälle att få in matematik och språk!
Den färdiga väven |
Till vänster ser du gruppens olika varianter av vävar.
I läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010) kan man läsa att barns ska:
- utveckla nyanserat ordförråd, talspråk och begrepp
- utveckla sin förmåga att berätta, uttrycka tankar, argumentera och leka med ord
- utveckla sin skapande förmåga
- utveckla sin förståelse för form, läge, mängd, antal och mätning
På eftermiddagen gjorde jag en pop-up docka. Jag hade redan gjort en strump-docka under workshopen i drama så jag ville testa något annat. Det var lite lurigt att få ihop den men det fixade sig efter lite pill.
Min pop-up docka är gjord av en kon, blomsterpinne, flörtkula etc. Huvudet sitter fast på blomsterpinnen och kan dras ner i konen och gömmas där.
Berg (1) sa att en docka kan användas om man vill berätta sagor, starta ett tema, prata om känslor etc. Det kan vara lättare för barnen att prata med en docka än med en pedagog. Jag tänker att en docka kan var roligt att skapa tillsammans med barnen. De får vara med och bestämma hur dockan ska se ut och det kan göra att de visar mer intresse för dockan när den senare används i förskolan. De får en personlig koppling till den om de är med vid tillverkningen. Att använda sig av en hand-docka eller pop-up docka ger ett medierat lärande. Gunilla Fihn (2) berättar att något som är medierat är förmedlat via ett medium, i detta fallet en docka. Ibland kan det vara en fördel att ha en docka som förmedlare av fakta eller att dockan behöver fakta från barnen. Att låta pedagogen stå utanför skulle kanske få barnen att öppna upp sig mer eftersom de inte har den personliga kopplingen till dockan.
Här är gruppens skapelser |
Det här var en rolig workshop och visade på ett roligt och enkelt sätt att få in textil i förskolan! Jag har aldrig gjort en pop-up docka förut men skulle kunna tänka mig att testa det i förskolan nu. Väva har jag inte heller gjort förut men det var ganska lugnande när jag väl fått in tekniken. Jag märkte att ljudvolymen dämpades och lugnet la sig över hela gruppen när vi satt med varsin väv. Kanske något att tänka på i förskolan också. Genom att barn får koncentrera sig på något praktiskt så blir de lugnare. Björkdahl Ordell, Eldholm och Hagstrand-Velicu (2010) skriver att barn blir engagerade av praktiskt arbete. Istället för att säga till barnen att vara tysta och lugna ner sig så kanske man ska ge dem något praktiskt att göra, till exempel väva.
Jag känner mig mer säker på att väva och kan absolut tänka mig att använda mig av det i verksamheten. Är jag positivt inställd så blir kanske barnen mer positiva också. Mitt förhållningssätt smittar av sig på barnen och därför måste jag tänka på hur jag förhåller mig till alla aktiviteter i förskolan. Ju säkrare jag känner mig desto mer positiva känslor för jag över till barnen.
Källförteckning
Björkdahl Ordell, S, Eldholm, G & Hagstrand-Velicu, K (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]
(1) Cathrine Berg. Workshop textil 3 30/3-2016
(2) Gunilla Fihn. Föreläsning medierat och problembaserat lärande. 13/1-2016
Läroplan för förskolan Lpfö98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: skolverket. Tillgänglig på internet: http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FBlob%2Fpdf2442.pdf%3Fk%3D2442
|