Idag var vi på Navet och hade föreläsning/workshop om återvinning.
Vi fick börja med att testa vad vi trodde att vissa produkter har för nedbrytningstid. Att det tog 5 år för en cigarettfimp eller 20-25 år för ett tuggummi att bytas ner var en överraskning!
En tidslinje för skräpets nedbrytningstid |
Banan: 2-5 veckor
Tändsticksask: 6 månader
Cigarettfimp: 1-5 år
Mjölkpaket: 5 år
Tuggummi: 20-25 år
Aluminiumburk: 200-500 år
Plastflaska: 450 år
Glasflaska: 1 miljon år.
Ett bra och tydligt sätt att visa barnen hur skräp som inte slängs i soporna påverkar och påverkas av naturen. Vad händer till exempel om ett djur äter ett tuggummi eller en cigarett- fimp? Detta är skräp som är mest troligt att barnen sett ute och djur kan de flesta barn relatera till. Det är också viktigt att vi pedagoger föregår med gott exempel. Anna Gunnarsson (1) berättade att det går åt 98 kg plast/person och år i Europa men att den mesta plasten går att återvinna. Gammal plast blir nya produkter och detta gör att naturen slipper påverkas i onödan.
Senare under förmiddagen gjorde vi två olika robotar med hjälp av muggar, batteri och en liten motor. Det var riktigt roligt och något som jag tror att barn på förskolor kan tycka om att göra. Det var lite pilligt och krångligt ibland men det var det värt. Här kan barnen verkligen använda sin fantasi och kreativitet!
På eftermiddagen fick vi välja mellan att skapa med/av papper eller plast. Jag valde att måla på en äggkartong. Det blev en helt annan bild än om jag hade målat på vanligt papper. Den blev nästan 3-dimensionell.
Träd på en äggkartong |
I läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010) kan man läsa att leken och det lustfyllda lärandet stimulerar barns inlevelse, fantasi, samarbete och problemlösning. Denna workshop hade allt av detta. Sammantaget tycker jag att detta var ett roligt, enkelt och tilltalande sätt att arbeta med återvinning och miljö i förskolan.
Källförteckning
(1) Anna Gunnarsson. Workshop Navet. 22/3-2016
Läroplan för förskolan Lpfö98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: skolverket. Tillgänglig på internet: http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FBlob%2Fpdf2442.pdf%3Fk%3D2442
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar