torsdag 10 mars 2016

VFU memory



Jag gjorde ett memory med bokstäver och bilder. Tanken var att barnen skulle para ihop bokstav och bild med hjälp av ljudet på bokstaven. Föremålet på bilden börjar på en av bokstäverna.
  
I läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev 2010) står det att barnen ska:
  •   utmanas och stimuleras i sin språkutveckling
 och att leken kan användas för att främja barns utveckling.

Jag spelade med två flickor som har svenska som modersmål. Barnen var fyra och fem år gamla. De är väldigt duktiga på att känna igen bokstäverna men jag ville få in bokstavsljudet. Fick man bokstaven ”J” till exempel skulle den paras ihop med en bild på en jordgubbe. De drog ett bokstavskort först och skulle ljuda den bokstaven. Sedan drog de ett bildkort och skulle ljuda det bilden visade. De skulle jämföra de båda ljuden för att se om de fått ett par. Bildkorten hade en annan färg än bokstavskorten och de låg i olika högar så att de inte skulle dra samma typ av kort. Båda två kunde ljuda men femåringen behövde lite hjälp med några av bokstavsljuden.




 
Barnen verkade tycka att det var roligt, i alla fall en stund. Jag tror att de tröttnade eftersom det var så många kort och det tog lång tid att få ett par. Jag uppfattade som om de verkligen försökte höra bokstavljuden men ibland behövdes lite hjälp.







Jag märkte att det var väldigt många kort och därför hann vi inte spela färdigt. Nästa gång kanske man kan dela upp alfabetet och inte ta alla samtidigt. På bokstavskorten fanns både stor och liten bokstav så att de lär sig känna igen båda. När man spelat några gånger kan man träna på konsonanter och vokaler också. På bildkorten kan man även skriva ordet på det bilden visar så att barnen kan träna på skriftspråket. Detta memory går också alldeles utmärkt att använda för att lära sig alfabetet eller för att skriva ord med bokstavskorten.
Skulle jag göra ett nytt memory skulle jag nog be barnen vara med för att ta fram bilder som ska vara med i spelet. Ett annat alternativ är att barnen målar motiven på spelkorten. Det kan vara svårt att måla exakt likadant på två kort men i så fall kan man kopiera i färg.
Många tror att spela bara är roligt men det är också lärorikt inom olika områden. Matematik får man med när man ska para ihop kort till par, när man ska räkna par eller kort när spelet är slut, former på korten, och rumsuppfattning ( hur de sitter i förhållande till spelet och medspelare). Språk blir en naturlig del av spelandet eftersom man bland annat pratar om det som syns på korten. Samspel och demokrati tränas också eftersom man spelar tillsammans och måste vänta på sin tur. Att koncentrera sig på en uppgift ingår också i spelandet. Det var några exempel på vad som tränas när barn spelar. Det är alltså bra för barns utveckling att spela spel.
 

 

Källförteckning
 
Läroplan för förskolan Lpfö98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: skolverket. Tillgänglig på internet: http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FBlob%2Fpdf2442.pdf%3Fk%3D2442

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar