torsdag 24 mars 2016

Textilmuséet


Karin Olsson Lindström (1) berättade att Borås museum, som ligger i Ramnaparken, skildrar livet och samhället från 1700/1800-talet fram till industrialiseringen. På Borås museum får barnen testa på hur livet var på den tiden.

Textilmuseet startades på 70-talet och skildrar livet/samhället från industrialiseringen och framåt. Även här får barnen vara fysiska, testa och upptäcka. De får bland annat prova kläder från olika tidsepoker. Olsson Lindström menade att barn brukar inte nöja sig med att en vuxen säger att kistan är tom eller att det inte finns något bakom dörren utan att barnen ska få upptäcka själva. De ska få öppna lock och dörrar, se, känna, lukta etc. Man ska ge dem möjlighet att upptäcka på egen hand. Återigen tänker jag på att estetik uppfattas med alla våra sinnen (2). Hur ska det kunna göra det om vi inte får känna?

Hon menar vidare att varken pedagoger eller barn behöver ha kunskapen från början. Man får den under tiden och pedagoger och barn kan lära sig tillsammans.

Vi fick se hur det ser ut i textilindustrin i andra länder. På Navet berättade Anna Gunnarson (3) att det går åt 12000 liter vatten för att tillverka ett par jeans. Detta trots att vatten är en bristvara i många länder. När jag fick se bilder från till exempel Bangladesh på muséet såg jag att vatten inte är en självklarhet för alla. Vår konsumtion får konsekvenser, inte bara för oss utan för stora delar av jordens befolkning. Jag tycker att det är viktigt att barn får se hur det ser ut i resten av världen och hur vi påverkar den.


Dessa muséer är absolut värda ett besök! Jag gick till Borås museum när jag gick i mellanstadiet men sedan dess har jag inte varit på ett museum alls. Det borde jag verkligen ändra på! Vilken kunskap som finns där. Både hos museipedagogen men också i materialet som visas.
Jag känner att förskolorna borde besöka museum oftare. Jag har inte varit med om att någon förskola jag varit i kontakt med har varit på museum och det är verkligen synd. Jag läser i läroplanen för förskolan där det står att textil är en del av vårt kulturarv och det ska förskolan överföra till barnen (Lpfö 98 rev 2010). Visserligen kan man jobba med textil ändå på förskolan men ett museibesök tillför en annan bild och kunskap om det.


Olsson Lindström berättade att de tänker på hur barn ska kunna nå för att känna på sakerna när de gör en utställning. Jag tycker det var härligt att båda dessa muséer utformar sina utställningar och miljöer så att barnen får pilla på saker, testa, se, höra, känna. De verkar tänka på barns perspektiv när de planerar och det vore kanske konstigt om de inte gjorde det. Ska barn kunna lära sig något på ett museum måste det vara okej att de rör sakerna. Vem vill bara lyssna och titta? Det blir inget bra lärande och det vore synd.
Jag rekommenderar verkligen att ha en museipedagog med på rundvandringen som kan berätta om utställningen. Sedan kan barnen och pedagogerna utforska mer tillsammans. Muséer är en guldgruva för kunskap och kultur!




Källförteckning

(1) Karin Olsson Lindström. Workshop Textilmuséet 24/3-2016

(2) Mats Andersson. Föreläsning estetiska lärprocesser. 16/2-2016

(3) Anna Gunnarsson. Workshop Navet 2 22/3-2016

Läroplan för förskolan Lpfö98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: skolverket. Tillgänglig på internet: http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FBlob%2Fpdf2442.pdf%3Fk%3D2442

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar