Jag missade denna workshop men har gjort vissa moment hemma.
Att trycka på tyg känner jag är en enkel och rolig sak att göra i en barngrupp. Att låta barnen trycka en gardin eller dukar till avdelningen ger inte bara ett skapande utan barnen tränar på många saker samtidigt. Björklund Ordell, Eldholm & Hagstrand Velicu (2010) skriver att barn löser problem när de jobbar med textil. De menar vidare att med hjälp av textil kan man lära om till exempel matematik, språk, problemlösning vilket man kan koppla till läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev 2010) där några mål är att barn ska lära om matematik, språk, motorik, problemlösning och skapande. Barnen utvecklar sin nyfikenhet och sin lust att lära samt sin självständighet och får tillit till sin egen förmåga när man låter dem testa olika saker utan att styra för mycket. Jag känner att man inte kan styra textiltryck speciellt mycket.
Björklund Ordell, Eldholm & Hagstrand Velicu (2010) skriver att man kan trycka med nästan vad som helst på tyg. Frukt, grönsaker, händer, fötter, löv etc. Jag tänker på vad Mats Anderson (1) sa om att estetisk betyder att uppfatta med sina sinnen. Att trycka med sina händer ger verkligen en känsla av hur färgen känns mot huden när den är blöt respektive torr och hur hand, färg och tyg känns tillsammans när man trycker. Syn och lukt är nästan alltid inkopplat men känseln tillför en annan dimension tror jag. Det blir mer konkret när man verkligen känner vad som händer.
Jag använde en disksvamp, ett halvt äpple och en potatis med två olika mönster utskurna. Först sprayade jag lite vatten på tyget. Jag hade bara små vattenfärgspuckar och fick inte plats med stämpeln så jag fick måla färg på stämpeln med en pensel men det funkade hyfsat ändå. Jag har använt vattenfärg istället för textilfärg men det var bara för att testa att trycka. Jag hade inte tänkt tvätta tyget. För att tyget och färgen ska tåla tvättning skriver Björklund Ordell, Eldholm & Hagstrand Velicu (2010) att man ska stryka på tygets baksida när det torkat. Jag har dock svårt att tro att vattenfärg håller i tvätten även om jag stryker.
Textil är en del av vårt kulturarv och det ingår i förskolans uppdrag att föra det vidare till barnen enligt läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev 2010). Textiltryck och att sy på sykort är inte speciellt svårt och borde vara en given aktivitet i förskolan. Visst kan textilfärg vara dyr men gamla kläder eller andra tyder kostar inget om man tar med det hemifrån. Sykort kan man göra av lite tjockare papper eller varför inte kartong och då blir det näst intill gratis.
Jag gjorde sykort av lite tjockare papper. På första kortet stack jag bara några hål utan att först måla en bild. På det andra kortet målade jag först en bild och gjorde sedan hål där jag ville att tråden skulle bilda ett mönster.
Tänk vilket lärande det kan bli om man gör sådana här aktiviteter i förskolan! Framförallt ska man låta barnen var delaktiga i alla moment så att de kan känna tillit till sin egen förmåga. Inte på någon vfu-plats eller när jag varit vikarie har jag sett att barnen gör sånt här. Nu när jag har testat det vill jag absolut ta med mig det ut i verksamheten. Dessa moment kan göras i olika syften och situationer. Det kan vara kopplat till något tema eller som en del av den fria leken. Ett roligt och enkelt sätt att lära om till exempel matematik! Barnen kan skapa egna mönster att sy efter eller så kan de sy på frihand. Jag tror att praktiska aktiviteter av denna typen kan lugna ner ett rum eller en grupp eftersom barnen måste koncentrera sig på det de gör. Så istället för att hyssja barn kan man sätta dem i arbete med att skapa något.
Denna aktivitet vill jag verkligen testa sedan när jag börjar jobba. Roligt, relativt billigt och enkelt att göra.
Denna aktivitet vill jag verkligen testa sedan när jag börjar jobba. Roligt, relativt billigt och enkelt att göra.
Källförteckning
(1) Mats Andersson. Föreläsning estetiska lärprocesser 16/2-2016
Björkdahl Ordell, S, Eldholm, G & Hagstrand-Velicu, K (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]
Läroplan för förskolan Lpfö98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: skolverket. Tillgänglig på internet: http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FBlob%2Fpdf2442.pdf%3Fk%3D2442
Läroplan för förskolan Lpfö98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: skolverket. Tillgänglig på internet: http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FBlob%2Fpdf2442.pdf%3Fk%3D2442
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar