Vid detta tillfälle testade vi lera av olika sorter. Mats Andersson (1) lärde mig något nytt; har stengodsleran torkat kan den läggas i en burk med vatten. Vattnet löser upp leran. Om man sedan breder ut den på cementblock täckt av gips och låter den torka blir leran som ny. Jättebra tips ur återvinnings- och miljösynpunkt.
Andersson menar vidare att man ska låta barnen testa materialet med alla sinnen; lukta, smaka, höra, känna med fötter etc. Vi fick känna på leran med fötterna eller smaka på den om vi ville. Jag vet inte om någon faktiskt smakade på den men det är nog något som barn skulle vilja göra. Och varför inte? Just denna leran är helt naturlig så den är inte farlig att slicka lite på.
Vi känner på lera med fötterna |
Så här blev vår skapelse |
Vi gör papper av gamla tidningar |
Läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s. 10) menar att barns ska utveckla sin förmåga att skapa och bygga med hjälp av olika redskap, material och tekniker.
Jag gjorde också nytt papper av gamla tidningar. Jag rev dem i små bitar och la dem i vatten. Därefter förde jag ner en träram med nät under massan och samlade ihop massan däri. Den fick torka några dagar och sen hade jag fått ett nytt papper som såg ut som en gammal skattkarta. Andersson sa att man kan hälla i färg eller glitter i massan före eller efter att den torkat för att ge mer karaktär.
Ett roligt och enkelt sätt att arbeta med återvinning och skapande på förskolan. Det kanske är enklast att göra detta med en liten grupp barn så att alla kan vara med på alla moment.
Det här var en rolig och kreativ workshop. Så roliga aktiviteter att göra i förskolan! Att få vara med och göra det material som ska användas och sedan skapa något av det tror jag skulle göra de flesta barn motiverade och stolta. Absolut något jag kan tänka mig att testa under vfu:n.
Källförteckning:
Läroplan för förskolan Lpfö98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: skolverket. Tillgänglig på internet: http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FBlob%2Fpdf2442.pdf%3Fk%3D2442.
(1) Mats Andersson Workshop bild 2. 8/2-2016.
(2) Mats Andersson. Föreläsning estetiska lärprocesser 16/2-2016.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar